Cancerul de col uterin este o creștere a celulelor care începe în colul uterin. Colul uterin este partea inferioară a uterului care se conectează la vagin. Este unul dintre cele mai prevenite și mai tratabile cancere, atâta timp cât este depistat precoce și gestionat eficient. Virusul HPV este cea mai frecventă cauza a cancerului de col uterin.
Luna de conștientizare a cancerului de col uterin
La nivel mondial, ianuarie este luna de conștientizare a cancerului de col uterin.
Statisticile arată că:
– zilnic 2 femei își pierd viața din cauza bolii;
– 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare zi;
– 75% dintre cancerele de col uterin pot fi prevenite prin screening-ul de col uterin.
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global, cu aproximativ 604 000 de cazuri noi și 342 000 de decese în 2020.
Două tipuri de papilomavirus uman 16 și 18 sunt responsabile pentru aproape 50% din precancerele de col uterin de grad înalt.
Cancerul de col uterin poate fi vindecat dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient și tratat prompt.
Rezultatele testului Papanicolau
– Celule scuamoase atipice de semnificație nedeterminată (ASCUS).
– Leziune intraepitelială scuamoasă.
– Celule glandulare atipice.
– Cancer cu celule scuamoase sau celule adenocarcinom.
Cum apare cancerul de col uterin?
HPV este un virus care poate provoca modificări ale celulelor colului uterin. Testul HPV analizează celulele de la nivelul colului uterin recoltate prin răzuire sau periaj, pentru a căuta semne de infecție cu HPV cu risc ridicat care pot duce la cancer de col uterin.
Virusul papiloma uman este numele unui grup foarte comun de virusuri. Deși în majoritatea cazurilor nu cauzează probleme, există unele tipuri care pot duce la apariția verucilor genitale sau cancerului. HPV afectează pielea. Există mai mult de 100 de tipuri diferite. Dintre aceste tipuri, două tipuri HPV-16 și HPV-18 au cel mai mare risc de cancer de col uterin. Acestea sunt însă tipuri mai puțin comune.
Citologia cancerului de col uterin
Depistarea cancerului de col uterin se bazează în mod tradițional pe citologia de col uterin. Citologia reprezintă examinarea unui singur tip de celulă, așa cum se găsește adesea în specimenele lichide. Este folosită în principal pentru a diagnostica sau a depista cancerul.
Testul Papanicolau verifică dacă celulele din colul uterin sunt anormale. Celulele cervicale anormale prezente în specimen pot însemna că există modificări precanceroase la nivelul colului uterin care pot duce la cancer de col uterin. Un tip de test Papanicolau este citologia convențională, iar altul este citologia pe bază de lichid.
Depistarea displaziei și neoplaziei la nivelul colului uterin reprezinta una dintre cele mai utilizate tehnici citopatologice. Celulele de pe suprafața colului uterin sunt răzuite de la joncțiunea dintre epiteliul scuamos si glandular.
Ulterior, celulele recoltate sunt fie răspândite direct pe o lamă de sticlă, fie scufundate într-un mediu de transport lichid pentru centrifugare ulterioară (citologie pe bază de lichid). Lamele sunt colorate folosind tehnica Papanicolau. Celulele din zonele de displazie sau neoplazie sunt recunoscute de către anatomopatolog, iar gradul de anomalie este gradat de la uşoară la severă.
Anomaliile ușoare reprezintă modificări precoce displazice sau reactive, care pot regresa, astfel încât gestionarea acestor femei este supravegherea prin frotiuri suplimentare. Modificările mai severe reprezintă displazie sau carcinom marcate.