biopsie (1)

Ce este biopsia și când se recomandă?

Biopsia este o procedură de îndepărtare a unei mostre de țesut sau lichid dintr-o zonă corporala suspectă pentru examinare la microscop. Biopsia este singura procedură de diagnosticare care poate determina cu siguranță dacă tumora este canceroasă. Există mai multe tipuri de biopsii în funcție de zona unde se află tumora sau leziunea suspectă. 

Ce este biopsia? 

Biopsia este o procedură de diagnostic care poate fi realizată în ambulatoriu într-un cabinet medical, sub anestezie locală, sau în spital în sala de operații, sub anestezie generală. În timpul biopsiei, medicul prelevă o bucată mică de țesut, celule sau lichid, care ulterior este examinata la microscop într-un laborator de anatomie patologică.

lame in laborator

Cum se efectuează biopsia? 

Există mai multe modalități prin care o biopsie se poate efectua. 

Biopsia cu ac: numită și biopsie percutanata, biopsia cu ac consta în introducerea unui ac special prin piele pentru a colecta celule dintr-o zonă suspectă, sub ghidaj imagistic. 

Biopsia chirurgicală: de regula acest tip de biopsie se efectuează dacă celulele în cauză nu pot fi accesate prin alte modalități de biopsiere sau dacă rezultatele au fost neconcludente. Exemple de proceduri chirurgicale de biopsie includ intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui nodul de sân sau îndepărtarea unui ganglion limfatic. 

Alte modalități de o obține o biopsie: cistoscopia, histeroscopie, bronhoscopie, colonoscopie, etc. 

Când se recomandă biopsia?

O biopsie se recomandă dacă investigațiile imagistice relevă constatări clinice care necesită informații suplimentare. Biopsiile mai pot fi recomandate și pentru a diagnostica sau monitoriza diverse afecțiuni medicale sau pentru a planifica tratamentul.

Analiza histopatologică

Biopsiile sunt foarte importante în diagnosticul cancerului. Rezultatele, numite raport histopatologic vă identifica tipul de cancer, de unde a pornit, și cât de agresiv este. Gradul cancerului reprezintă modul în care arată celulele canceroase la microscop.

Cancerele de gradul 1 sunt în general cele mai puțin agresive, iar cancerele de grad 4 sunt în general cele mai agresive. Aceste informații pot ajuta la ghidarea opțiunilor de tratament.

Lasă un răspuns