Citologia pleuro-pulmonară

Citologia pleuro-pulmonară 

Examinarea citologică a probelor obținute de la nivelul tractului respirator este frecvent aleasă ca metodă inițială de investigație, la pacienții cu simptomatologie respiratorie, sau la cei care prezintă anumite anomalii pulmonare. 

Ce este citologia pleuro-pulmonară?

Citologia pleuro-pulmonară reprezintă o metodă frecventă de diagnostic la pacienții care prezintă anomalii pulmonare sau se confruntă cu simptomatologie respiratorie. Aceasta examinare constă în evaluarea probelor obținute de la nivelul tractului respirator prelevate prin exfoliere extensivă, aspirația cu ac fin, lavaj bronhoalveolar sau periaj bronșic. 

Examenul citologic are indicații atât în afecțiunile oncologice, cât și pentru investigarea diverselor afecțiuni benigne cum ar fi tuberculoza.

Citologia din spută 

Sputa este un termen folosit pentru descrie secreția vâscoasă eliminata prin tuse sau expectorație din plămâni și căile respiratorii. Eliminarea spontană a unei cantități mare de spută poate indica o afecțiune pulmonară. Citologia din spută este o modalitate de diagnostic a carcinoamelor cu celule scuamoase.

Periajul bronșic

Periajul bronșic se realizează sub ghidaj bronhoscopic și se preleva din mucoasa alveolară. Este un test complementar citologiei în spută. Indicațiile acestuia includ: anomalii pulmonare la nivel toracic pulmonar, tuse persistentă, expectorația cu sânge, colapsul total sau parțial al unui plămân sau lob pulmonar, citologii anormale în spută.

Lavajul bronhoalveolar 

Analiza citologică a lichidului de lavaj bronhoalveolar joacă un rol esențial în diagnosticul diferențial al bolilor respiratorii. Lavajul bronhoalveolar este o procedură de diagnostic prin care celulele și alte componente din spațiile bronșice și alveolare sunt obținute pentru a ajuta la diagnosticarea diferitelor tulburări ale plămânilor, inclusiv: infecții bacteriene, infecții fungice sau cancer de plămâni.

Numărul de celule și evaluarea citologică a anumitor tipuri de celule sunt utile pentru a determina dacă lichidul obținut dintr-o procedură de lavaj bronhoalveolar este o reprezentare adecvată a spațiilor alveolare și dacă are o distribuție anormală a celulelor inflamatorii. 

Citologia pleuro-pulmonară la Pathoteam Diagnostic 

În laboratorul Pathoteam Diagnostic avem o echipă de specialiști rutinată în citopatologia pleuro-pulmonară, dar și în alte patologii. Lucrăm conform protocoalelor naționale și internaționale și servim o gamă largă de patologii. 

Lasă un răspuns