Principala zonă de drenaj limfatic de la nivelul sânilor o reprezintă ganglionii limfatici axilari, aceștia fiind cel mai des afectați în cursul evoluției unui carcinom mamar. Statusul ganglionilor limfatici (prezența/absența celulelor tumorale maligne intraganglionar) reprezintă un factor de prognostic important, de aceea examinarea histopatologică a ganglionilor limfatici este esențială în managementul pacientelor cu cancer de sân.
Tehnica ganglionului santinelă a devenit una dintre procedurile standard în evaluarea statusului ganglionilor limfatici, reducând semnificativ complicațiile produse de disecția axilară.
Ce este ganglionul santinelă?
Ganglionul santinelă este primul ganglion limfatic ce drenează limfa din teritoriul patului tumoral, prin urmare este primul ganglion limfatic ce va fi afectat în cazul apariției metastazelor loco-regionale. Evaluarea histopatologică a acestui ganglion ar putea conduce la evitarea disecției axilare, dacă acest ganglion nu prezintă celule tumorale maligne.
Indicații
Tehnica ganglionului santinelă reprezintă metoda standard de evaluare a ganglionilor axilari, pentru pacientele aflate în stadii incipiente de boală (T1 și T2), la care nu există suspiciuni clinice și imagistice de afectare ganglionară.
Examinarea histopatologică a ganglionului santinelă se realizează în colorația standard hematoxilin-eozină. În cazul în care ganglionul santinelă este negativ pentru prezența celulelor tumorale la momentul examinării histopatologice, probabilitatea ca ceilalți ganglioni limfatici să prezinte celule tumorale maligne este foarte mică. În acest mod, tehnica ganglionul santinelă înlocuiește în mod avantajos disecția axilară ca metodă de stadializare în tumorile de sân aflate în stadiile T1 și T2.
Dacă ganglionul santinelă este pozitiv (prezintă celule tumorale maligne), iar examinarea acestuia se face intraoperator, prin examen extemporaneu, se recomandă continuarea disecției axilare în același timp operator.
Contraindicații
Tehnica ganglionului santinelă este contraindicată în cazurile cu ganglioni limfatici clinic pozitivi (confirmați prin puncție axilară cu ac fin), în boala local avansată și în cazurile de carcinom inflamator.
Analiza citologică (peroperatorie) a ganglionului limfatic suspect clinic sau imagistic
În situația în care există suspiciunea clinică sau imagistică de metastază limfoganglionară, se poate efectua preoperator o puncție aspirativă cu ac fin (FNA) a ganglionului limfatic suspect, iar dacă rezultatul examinării citologice este negativ pentru prezența celulelor tumorale maligne se poate continua cu efectuarea tehnicii ganglionului santinelă.
Cum se realizează examinarea histopatologică a ganglionului santinelă
Examinarea histopatologică a ganglionului santinelă se poate realiza fie intraoperator, printr-o examinare rapidă la gheață (examen extemporaneu), fie pe lamele permanente, după procesarea histopatologică.
Examenul extemporaneu presupune ca în timpul intervenției chirurgicale, ganglionul santinelă reperat și excizat să fie trimis în laboratorul de anatomie patologică și examinat pe loc. Un astfel de examen durează aproximativ 20 de minute, timp în care medicul operator așteaptă rezultatul examinării pentru a putea decide tipul de intervenție chirurgicală necesară.
Această tehnică este utilă în special în detectarea macrometastazelor (depozit tumoral cu diametrul mai mare de 2 mm), având însă o sensibilitate și o specificitate mai mică pentru detectarea micrometastaze (depozit tumoral cu dimensiuni cuprinse între 0,2–2 mm).
Semnificația prezenței celulelor tumorale maligne în ganglionul santinelă
În funcție de dimensiunea depozitului tumoral, metastazele limfoganglionare au fost subîmpărțite în:
- Macrometastaze: (când depozitul tumoral are diametrul mai mare de 2 mm) – prezența acestoră asociază un risc crescut de afectare ganglionară multiplă, necesitând completarea disecției axilare.
- Micrometastaze: (când depozitul tumoral are diametrul cuprins între 0,2-2 mm) prezența acestora asociază un risc mai mic de a avea și alți ganglioni limfatici afectați (10% dintre pacienți).
- Celule tumorale izolate: (când depozitul tumoral are diametrul mai mic de 0,2 mm) prezența acestora neavând semnificație prognostică dovedită, fiind considerați ganglioni limfatici negativi.
Evaluarea imunohistochimică a ganglionului santinelă
Evaluarea imunohistochimică a ganglionului santinelă poate facilita depistarea micrometastazelor și a celulelor tumorale izolate, însă nu se folosește de rutină, fiind o tehnică costisitoare.
Autor Dr. Raluca Chirculescu