uterus, ovary, ovaries-3777765.jpg

Histologia fibromului uterin

Fibromul uterin, denumit științific leiomiom uterin, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la femeile de vârstă fertilă. Acestea sunt tumori benigne care apar din celulele musculare netede ale miometrului. Predispoziția genetică și factorii de mediu joacă un rol important în formarea și creșterea în dimensiuni a fibromului uterin. 

Ce este fibromul uterin și care sunt simptomele acestuia? 

Fibroamele uterine sunt neoplasme benigne ale uterului, care își au originea în miometrul uterin. De obicei sunt multiple și pot varia în dimensiune de la câțiva milimetri până la dimensiuni de 20 cm diametru și mai mult. Acestea sunt dependente de estrogen și progesteron, frecvente în viața reproductivă și regresează în dimensiune după menopauză. 

În alcătuirea lor găsim atât componente musculare netede cât și componente fibroblastice. Cantitatea de matrice extracelulară fibroasă împreună cu cele două componente menționate mai sus contribuie la procesul patogenetic. Deși sunt benigne, fibroamele uterine au un risc mic de malignitate. 

În ceea ce privește simptomatologia, fibroamele pot fi asimptomatice sau simptomatice. Fibroamele simptomatice pot cauza menstruație abundentă, dureri sau crampe menstruale, dureri de spate sau de picioare, urinare frecventă sau dispareunie. 

Histologia fibromului uterin

Fibroamele uterine conțin o cantitate mare de matrice extracelulară (inclusiv colagen, proteoglicani, fibronectină) și sunt înconjurate de o pseudocapsulă subțire de fibre musculare netede comprimate.

Cele două caracteristici histopatologice ale fibromului uterin sunt: proliferarea celulelor musculare netede și producerea unei matrici colagenoase. 

La examinarea macroscopică, pe secțiune, se descriu noduli multipli, bine delimitați de miometrul adiacent, de consistență fermă, albicios-cenușii, cu aspect fasciculat; aceștia sunt formați din fascicule de fibre musculare netede care se intersectează. Alte aspecte observate pot fi zone cu modificări mucoide, hemoragie sau necroză și calcificări vizibile la examinarea macroscopică.

Microscopic, fibroamele uterine sunt alcătuite din celule tumorale asemănătoare cu celule normale musculare netede din miometrul uterin. Se poate observa activitate mitotică, care este mai intensă în faza secretorie a ciclului menstrual. Modificările degenerative pot fi suprapuse și includ modificări hialine și mixoide, degenerare hidropică, necroză și calcificări.

Care sunt variantele histopatologice ale fibromului uterin?

Există mai multe variante histologice distincte care pot provoca unele dificultăți de diagnostic histopatologic. Acestea sunt:

  • Leiomiomul celular are mai multe celule tumorale decât tipul obișnuit și nu prezintă atipii nucleare sau necroza tumorală.
  • Leiomiomul cu nuclei bizari prezintă în mod caracteristic nuclei pleomorfi, adesea pe un fundal de celule tumorale de leiomiom mai tipice.
  • Leiomiomul mitotic activ prezintă un indice mitotic ridicat, însă fără atipie nucleară sau necroză tumorală.
  • Leiomiomul cotiledonoid este o variantă rară care prezintă o creștere local invazivă care se extinde uneori în afara uterului, adesea cu un grad proeminent de modificare hidropică. 

​​Autor: Dr Anca Evsei 

Lasă un răspuns