Histopatologia cancerului de prostata

Histopatologia cancerului de prostata

Histopatologia cancerului de prostata. Prostata este un organ format din țesut fibromuscular și glandular, ce se găsește în cavitatea pelvină. În mod normal, o prostată sănătoasa are o greutate de 25-35 grame și o dimensiune de 4x3x3 cm.  

În urma cercetărilor anatomiei sale, prostata a fost împărțită în zone anatomice specifice. Există trei zone ale prostatei, și anume: 

● zona periferică

● zonă de tranziție

● zona centrala

Caracteristica histologică a prostatei este stroma fibromusculară în care sunt înglobate structurile glandulare/acinii prostatici. 

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când rata de diviziune celulară o depășește pe cea a morții celulare. Acest lucru duce la creșterea necontrolată a tumorii. Atunci când această transformare este urmată de mutații ale unei multitudini de gene, inclusiv genele p53 și rb, tumora progresează și vor apărea și metastaze. 

Peste 90% dintre cancerele de prostată sunt adenocarcinoame. Există însă și alte tipuri histologice de cancer care sunt mai puțin frecvente. Acestea se numesc subtipuri/variante și includ carcinomul neuroendocrin sau carcinomul cu celule mici. Aceste variante tind să fie mai agresive, să producă mult mai puțin antigen specific prostatei și să se răspândească mai devreme în afara prostatei.

Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă de celulele secretorii ale acinilor prostatici care este eliberată în fluxul sanguin. Nivelurile de PSA sunt măsurate cu ajutorul unui test de sânge. Persoanele cu cancer de prostată au un nivel mai mare de PSA decât nivelul considerat normal.

Aspectele histopatologice ale adenocarcinomului 

Diagnosticul histopatologic al adenocarcinomului necesită examinarea microscopică a țesutului prelevat, care este colorat cu hematoxilină și eozină.  

Markerii detectați prin imunohistochimie pot confirma un diagnostic de adenocarcinom prostatic.

Caracteristicile histologice specifice ale unui carcinom de prostată includ invazia perineurala, micronodulii colageni, proiecții glomeruloide intraglandulare și extensia extraprostatică a glandelor maligne.

Baza diagnosticului histologic al adenocarcinomului de prostată este evaluarea celor trei criterii majore. Acestea sunt arhitectura glandulară, pierderea celulelor bazale și caracteristicile nucleare ale celulelor ce alcătuiesc epiteliul glandular.

Criterii de diagnosticare a adenocarcinomului invaziv de prostată

Criterii majore

● Glande mici infiltrative sau glande cribriforme.

● Strat unicelular (absența celulelor bazale).

● Atipie nucleară: mărire nucleară și nucleolară.

Criterii minore

● Mucină albastră intraluminală (secreții mucinoase cu tentă albastră sau bazofile).

● Secreții amorfe eozinofile/roz.

● Cristaloizi intraluminali.

● Citoplasmă amfofila.

Primul criteriu major în diagnosticarea histopatologică a adenocarcinomului invaziv este aspectul arhitectural. Adenocarcinomul de prostată prezintă un model arhitectural glandular anormal cu tulburări ale relațiilor normale între glande și între glande și stromă.

Cele cinci modele de creștere ale adenocarcinomului prostatic au fost ilustrate în diagrame schematice și stau la baza alcătuirii scorului Gleason.

Al doilea criteriu major de diagnosticare a adenocarcinomului invaziv este pierderea celulelor bazale. Celulele bazale normale separă celulele luminale secretoare de membrana bazală. Apar frecvent ca celule rotunjite sau alungite, cu nuclei hipercromatici mici și citoplasmă redusă. În situații dificile, cum ar fi diagnosticul focarelor mici de adenocarcinom, imunohistochimia pentru detectarea proteinelor specifice celulelor bazale poate fi extrem de utilă în diagnosticul final. 

De asemenea, pierderea celulelor bazale nu este absolut specifică pentru adenocarcinomul invaziv, deoarece la unele glande benigne celulele bazale pot lipsi. 

Al treilea criteriu major de diagnosticare este atipia nucleară care poate fi sub formă de nuclei măriți de volum cu nucleoli proeminenți. Un aspect clasic în carcinomul prostatic este acela de nucleu mare veziculos/clar cu un macronucleol intens colorat. Deși macronucleolii sunt caracteristici carcinomului de prostată, nu toate carcinoamele de prostată conțin nucleoli proeminenți. 

Gradele și scorul Gleason 

Grad 1- Scor Gleason ≤6 (3+3=6)

● Doar glande individuale discrete bine formate. 

Grad 2- Scor Gleason 7 (3+4=7)

● Glande predominant bine formate, cu o componentă mai mică a glandelor slab formate/fuzionate/cribriforme.

Grad 3- Scor Gleason 7 (4+3=7)

● Glande predominant slab formate/fuzionate/cribiforme cu o componentă mai mică (>5%) a glandelor bine formate.

Grad 4- scor Gleason 8 (4+4=8)

● Doar glande slab formate/fuzionate/cribriforme, sau

● Glande predominant bine formate și mai puțin zone tumorale lipsite de glande sau

● Predominant lipsit de glande și componentă mai mică a glandelor bine formate.

Grad 5- scor Gleason 9–10 (4+5=9), 5+4=9), (5+5=10)

● Lipsa formării glandelor (sau cu necroză) cu sau fără glande slab formate/fuzionate/cribriforme.

Autor

Dr Luminita Mitrache

Medic specialist anatomie patologica

Supraspecializare Uropatologie

Doctors in Stiinte Medicale

Patologii de interes:

  • Uropatologie (rinichi, cai urinare si vezica, testicul, prostata, penis)
  • Patologie generala
  • Biopsii digestive

Membru:

  • European Society of Pathology ESP
  • Uropathology Working Group of ESP
  • International Society of  Urologic Pathology (ISUP)
  • Genitourinary Society Pathology 
  • European Network of Gastrointestinal Pathology(ENGIP)

Lasă un răspuns