Histopatologia reprezintă examinarea microscopică a unei biopsii sau a unei probe chirurgicale care este prelucrată și fixată pe lame de sticlă, pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic. Secțiunile examinate sunt colorate în mai multe culori. O colorație frecvent utilizată este hematoxilină-eozină. Hematoxilina colorează nucleii celulelor cu albastru, în timp ce eozina colorează citoplasma și țesutul conjunctiv cu roz.

Cum funcționează histopatologia

Histopatologia se ocupă cu diagnosticarea și studiul bolilor țesuturilor prin examinarea țesuturilor și/sau a celulelor la microscop. Examinarea se face de către un medic anatomopatolog. 

Scanare lame

Histopatologia folosește colorații chimice, proceduri imunologice și tehnici de specialitate pentru a ajuta la distingerea țesutului sănătos și la identificarea țesuturilor anormale, a celulelor și a agenților infecțioși.

Pregătirea probelor

Pregătirea probelor de țesut proaspăt pentru utilizare la microscop are mulți pași, cum ar fi fixarea și prelucrarea, încorporarea și microtomia, deparafinizarea și colorarea și, în final, acoperirea lamelelor.

Examinare macroscopică 

Examinarea macroscopică constă în descrierea specimenului și plasarea integrală sau parțială a acestuia într-o casetă mică de plastic. Caseta ține țesutul în timp ce acesta este procesat într-un bloc de parafină. 

  • Fixare 

Scopul fixării este de a păstra țesuturile în permanență într-o stare cât mai vie posibil.

  • Prelucrarea țesuturilor

După fixarea țesutului, acesta trebuie prelucrat într-o formă în care să poată fi transformat în secțiuni microscopice subțiri. 

Prelucrarea țesuturilor este tehnica prin care țesuturile fixe sunt potrivite pentru încorporarea într-un mediu de susținere, cum ar fi parafină, și constă din trei etape succesive: deshidratare, curățare și infiltrare.

Țesuturile încorporate în parafină, pot fi secționate la oriunde de la 3 la 10 microni. 

  • Microtomia

Odată ce țesuturile au fost încorporate, acestea trebuie tăiate în secțiuni care pot fi plasate pe o lamă. Acest lucru se face cu un microtom. 

  • Colorarea

Procesul de încorporare trebuie inversat pentru a scoate ceara de parafină din țesut și a permite coloranților solubili în apă să pătrundă în secțiuni. 

Prelucrarea țesuturilor este tehnica prin care țesuturile fixe sunt potrivite pentru încorporarea într-un mediu de susținere, cum ar fi parafină, și constă din trei etape succesive: deshidratare, curățare și infiltrare.