imunohistochimia in cancer

Imunohistochimia în cancer

Imunohistochimia în cancer este o metodă utilizată pentru a determina prezența și nivelul proteinelor celulare specifice. Imunohistochimia (IHC) este o modalitate de diagnostic precisă și importantă în special în subspecialitățile de patologie oncologică, neuropatologie și hematopatologie. 

Imunohistochimia în cancer

Imunohistochimia în cancer este utilizată pe scară largă pentru diagnosticare deoarece antigenele tumorale specifice sunt exprimate de novo sau suprareglate în anumite tipuri de cancer. 

IHC prezice prognosticul tumorilor prin identificarea de enzime, antigene specifice tumorii, oncogene, gene supresoare tumorale și markeri de proliferare a celulelor tumorale. Folosind markeri tumorali specifici, medicii specialiști în anatomie patologică, folosesc IHC pentru:

  • diagnosticul tumorilor benigne sau maligne;
  • determinarea stadiului și gradului unei tumori; 
  • identificarea tipului de celule și originea unei metastaze pentru a găsi locul tumorii primare. 

Imunohistochimia în cancerul pulmonar 

Dimensiunea mică a țesutului prelevat prin biopsii transbronșice și endobronșice și nevoia de conservare a țesutului pentru studii moleculare, determina dificultăți în diagnosticul histopatologic al cancerului pulmonar.  

În acest sens, imunohistochimia joacă un rol important în diagnosticul malignităților pulmonare primare și metastatze. În cazul patologiei oncologice pulmonare, imunohistochimia reprezintă un instrument complementar atât pentru diagnostic cât și pentru identificarea diferitelor tipuri histologice și a factorilor de prognostic. 

IHC poate contribui la alegerea terapiei medicamentoase, în funcție de subtipurile histologice de carcinom cu celule non-mici, în special pentru tumorile slab diferențiate.

Imunohistochimia în cancerul de prostată 

La nivel global, cancerul de prostată este al patrulea cel mai frecvent cancer în general și al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați. 

În cancerul de prostată, IHC este utilizată pentru:

  • facilitarea diagnosticului; 
  • a determina dacă focarele sunt sau nu invazive;
  • stabilirea originii prostatice a carcinomului slab diferențiat;
  • a stabili dacă tipul de cancer va răspunde la terapia cu androgeni.

Diagnosticul diferenţial morfologic a markerilor imunohistochimici este o abordare nouă în diagnosticul cancerului de prostată, care oferă rezultate precise, astfel încât pacientul să beneficieze de terapie țintă.  

Imunohistochimia în cancerul mamar

Imunohistochimia în cancerul mamar este utilizată pentru a ghida metoda terapeutică și pentru a clasifica cancerul de sân în subtipuri care sunt distincte din punct de vedere biologic și se comportă diferit. Mai poate fi utilizată atât ca factori de prognostic, cât și ca factori predictivi.

Cancerul de sân este clasificat folosind criterii morfologice microscopice împreună cu markerii imunohistochimici standard pentru HER2 și ER/PR. IHC poate ajuta la distingerea în situ de carcinoamele invazive, subtipul ductal de carcinoamele lobulare, determina originea mamară a unui carcinom metastatic și evidenția proliferarea tumorală și apoptoza. 

IHC mai poate fi, de asemenea, utilizată pentru studierea angiogenezei în cadrul tumorilor și pentru examinarea proteinelor cu un impact potențial asupra creșterii și supraviețuirii tumorii, cum ar fi CD31, CD34 și VEGFA.

Lasă un răspuns