cancer testing

Imunohistochimia în oncologie

Imunohistochimia în oncologie este un proces special de colorare efectuat pe țesutul îndepărtat în timpul biopsiei. În oncologie acuratețea diagnosticului este crucială, în special în acum când pacientul poate beneficia de terapii moleculare și imunitare țintite. În afara de diagnostic, imunohistochimia este utilizată și pentru a prezice răspunsul la tratament și pentru a determina rezultatele probabile ale afecțiunii. 

Când poate fi folosită imunohistochimia în oncologie?

Imunohistochimia este o metodă de testare auxiliară utilizată în anatomia patologică, pentru a clasifica și diagnostica celule. Scopul este de a facilita determinarea tipului de celule și a organului de origine, și este utilizata pentru a evalua biomarkerii predictivi și de prognostic în multe afecțiuni maligne, inclusiv cele ale sânului, tractului gastrointestinal, plămânilor și ale sistemului nervos central.

Imunohistochimia în oncologie este folosită pentru a clasifica neoplasmelor, determina locului de origine al unei tumori metastatice și pentru a detecta focarelor mici de celule tumorale neobservate la colorarea de rutină cu hematoxilină și eozină.

Mai exact, imunohistochimia este folosită pentru a identifica prezența anumitor antigene pe celule. Un antigen poate fi o toxină, un virus, o bacterie sau o altă particulă care nu aparține corpului. 

Multe tipuri de celule canceroase au, de asemenea, antigeni pe suprafața lor, numite antigene specifice tumorii. Detectarea unui antigen specific tumorii ar putea ajuta un la determinarea tipului de cancer și ar putea oferi informații importante, cum ar fi prezența mutațiilor ADN-ului celulelor tumorale.

Când se recomandă testarea imunohistochimia în oncologie? 

În cazul afecțiunilor oncologice, analiza microscopică evidențiază de multe ori celule canceroase. În anumite cazuri poate fi dificil identificarea tipului specific de cancer și poate fi necesar mai multe informații despre tipul de cancer. În aceste situații, se poate recomanda imunohistochimia, care poate confirma prezența unor mutații specifice celulelor tumorale care vor face pacientul lor eligibil pentru tratament. 

Imunohistochimia poate fi recomandată pentru:

  • Cancer de sân 
  • Cancer de prostată
  • Cancer de plămâni

 

Imunohistochimia în laboratorul Pathoteam Diagnostic 

În cadrul laboratorului Pathoteam Diagnostic beneficiem de un departament de imunohistochimie deservit de o echipă de specialiști cu experiență în oncologie. Laboratorul mai beneficiază, de asemenea, și de un departement de biologie moleculară, care conlucrează la cazurile dificile. 

 

 

Lasă un răspuns