Septembrie este luna de conștientizare la nivel mondial a cancereleor ginecologice. Cancerul ginecologic este un termen folosit pentru toate tipurile de cancer care pot apărea în sau pe organele de reproducere și organele genitale ale unei femei. Există cinci tipuri principale de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal și vulvar. Mai există și un al șaselea tip de cancer ginecologic, cancerul de trompe uterine, care este foarte rar.
Ce este cancerul ginecologic?
Cancerul ginecologic este un grup de cancere care afectează țesuturile și organele sistemului genital și reproducător feminin. Locurile în care acestea pot fi găsite sunt: uterul, vulva, vagin, colul uterin și ovare. În general, cancerele ginecologice sunt tratate fie prin intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, sau o combinație de tratamente.
Care sunt simptomele cauzate de cancerele ginecologice?
Cancerele ginecologice pot cauza: sângerări sau scurgeri vaginale anormale, urinare frecventă sau urgentă, constipație, presiune sau durere pelviană, secreții vaginale neobișnuite, balonare abdominală, pierdere în greutate, oboseală, dureri de spate.
Cum diagnosticăm cancerele ginecologice?
Metodele folosite pentru a diagnostica cancerul ginecologic depind de tipul și locația cancerului suspectat, precum și de factori precum istoricul medical al pacientului și starea generală de sănătate. Printre metodele de diagnosticare există:
- Investigații imagistice precum rezonanță magnetică, tomografia computerizată.
- Ecografia transvaginală.
- Biopsii de țesut și probe de fluide corporale.
- Testarea țesutului molecular.
- Screeningul are un rol important în diagnosticul precoce al cancerelor ginecologice.
Testele Papanicolau și testarea HPV pot duce la detectarea modificărilor precanceroase ale colului uterin înainte ca acestea să sufere transformări abnormale.
Luna de conștientizare a cancerului ginecologic
Septembrie este dedicată conștientizării cancerului ginecologic, cu scopul de a promova depistarea precoce și furnizarea de informații despre prevenire și tratament. Prin creșterea gradului de conștientizare, și încurajarea măsurilor preventive, cancerele ginecologice pot fi diagnosticate precoce, reducând astfel povara acestora asupra pacienților și familiilor.