neoplams

Neoplasm papilar intraductal mucinos al pancreasului 

Neoplasm papilar intraductal mucinos al pancreasului (IPMN) sunt chiste ale pancreasului care cresc în canalele pancreatice și produc mucină. Afecțiunea se caracterizează prin dilatarea ductală, creșterea papilară intraductala și secreția groasă de mucus. 

Ce este neoplasmul papilar intraductal mucinos al pancreasului 

Diagnosticat în general la persoanele peste 60 ani, IPMN sunt chiste benigne care apar în ductul principal și/sau conductele ramificate ale pancreasului, și prezintă riscul de a suferi o transformare malignă. Statisticile arată că 20% până la 30% din cazurile de cancer pancreatic sunt cauzate de NPIM. 

Afecțiunea are o prevalență mai mare la bărbați, și se găseste cel mai frecvent pe capul pancreatic (70%). Aproximativ 20% din NPIM sunt plasate în coada corpului și aproximativ 5%-10% prezintă implicarea difuză a glandei.

Care sunt simptomele neoplasmului papilar intraductal mucinos al pancreasului?

În general majoritatea pacienților cu IPMN sunt asimptomatici. În cazul celor cu simptomologie aceasta se prezintă sub forma de:

  • durerea abdominală,
  • pierdere în greutate,
  • greaţă, vărsături,
  • pancreatită acută. 

Diagnosticul neoplasmului papilar intraductal mucinos al pancreasului

Diagnosticul pentru IPMN este de multe ori incidental. Investigațiile imagistice precum colangiopancreatografia prin rezonanța magnetică este considerată tehnica imagistică de elecție, fiind mai precisă decât tomografia computerizată în evaluarea chisturilor pancreatice. O altă investigație imagistică care se poate efectua este endoscopia ultrasonografica. 

Diagnosticul histopatologic neoplasm papilar intraductal mucinos

Macroscopic IMPN apare ca un neoplasm pancreatic chistic > 5 mm, de obicei în capul pancreasului, compus din diferite tipuri de celule cu diverse atipii citologice și arhitecturale, care provine din ductul pancreatic principal sau din canalele ramificate. 

În funcție de localizarea principală, IMPN sunt de mai multe tipuri:

  • Dilatații ale ductului pancreatic principal;
  • Dilatații ale unei ramificații ductale;
  • Tipul mixt când avem dilatații ale ambelor ducte;

Majoritatea neoplasmelor ale ductului pancreatic principal și combinat prezintă malignitate. În schimb, cele ale ramificației ductale au grad scăzut de displazie, doar aproximativ 15% sunt asociate cu carcinom invaziv.

Pe baza caracteristicilor citoarhitecturale și imunofenotipului, neoplasmele papilare intraductal mucinos al pancreasului sunt clasificate în patru tipuri histopatologice: gastrice, intestinale, pancreatobiliare și oncocitare. 

Histologic, IPMN este un grup eterogen de leziuni cu diferite grade de displazie și diferite fenotipuri celulare. Pe baza gradului de atipie citologică și aglomerarea anormală a epiteliului, IMPN este clasificat în trei categorii:

  • displazie de grad scăzut;
  • displazie de grad intermediar;
  • displazie de grad înalt;

Lasă un răspuns