Ovarele polichistice și sindromul ovarelor polichistice. Ovarele polichistice se pot caracteriza printr-un număr mai mare de foliculi care se dezvoltă în același timp și poziționarea acestora. Ovarele polichistice sunt, de asemenea, mai mari și au un aspect ușor diferit. Ovarul polichistic este foarte frecvent și apare la 20-25% din femeile aflate la vârsta fertilă.
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este asociat cu producția de prea mulți hormoni sexuali masculini din ovare și, prin urmare, provoacă adesea un dezechilibru. Diagnosticul de sindrom ovarian polichistic se pune dacă:
- Unul sau ambele ovare este polichistic.
- Cicluri menstruale lungi de peste 35 de zile – sau absența completă a menstruației.
- Semne de supraproducție de hormoni sexuali masculini, fie evaluate prin creșterea creșterii părului, fie prin analize de sânge.
Fiziopatologia sindromului ovarului polichistic (SPO)
Fiziopatologia sindromului ovarului polichistic nu este încă pe deplin înțeleasă, dar excesul de foliculi joacă un rol central, iar mecanismele sale în foliculogeneză sunt multiple. Conform consensului de la Rotterdam din 2003, unul dintre cele trei criterii de diagnostic utilizate pentru a defini sindromul ovarului polichistic, este un număr excesiv de foliculi ovarieni imaturi cu un număr de foliculi per ovar (FNPO) ≥12 și/sau volum ovarian ≥ 10 ml.
Mai mult, în SPO creșterea foliculară este încetinită, agravând acumularea de foliculi în creștere în cortexul ovarian. Există, de asemenea, și un defect de apoptoză foliculară, care agravează excesul folicular.
Aspect macroscopic
- Chisturi multiple, maronii, dispuse într-un model circular în regiunea subcapsulară a ovarului;
- Chisturile sunt relativ mici și de aproximativ aceeași dimensiune.
Aspect microscopic
- Hipertrofie ovariană cu capsulă groasă;
- Hiperplazie stromală și fibroză;
- Multiple foliculi chistici măriți;
- Celule tecale hiperluteinizate;
- Scăderea celulelor granuloasei.
Ovarele polichistice
Ovarele polichistice se caracterizează printr-un număr mai mare de foliculi care se dezvoltă în același timp, de obicei mai mult de douăsprezece aranjați într-un cerc – „aspect de colier de perle”. Este important de reținut că structurile umplute cu lichid din ovare asociate cu ovarele polichistice nu sunt din punct de vedere tehnic chisturi.
Aspect macroscopic
- numeroase chisturi subcorticale;
- numeroși mici foliculi periferici;
- ovarul mărit este alb sidefat;
- mai multe chisturi sunt vizibile sub suprafața ovariană.
Aspect microscopic
- foliculi chistici multipli acoperiți de o capsulă fibroasă densă;
- luteinizarea tecii interne (hipertecoză);
- puțini corpi galbeni sau corpi albicans de la anovulație;
Autor
Dr Anca Evsei
Medic primar anatomie patologică, doctor în stiințemedicale, cercetător științific, asistent universitar anatomie patologică UMF Carol Davila București.