breast cancer, unity, women-6701684.jpg

PD-L 1 pentru cancerul de sân triplu negativ

PD-L 1 pentru cancerul de sân triplu negativ folosește o probă de țesut tumoral pentru a măsura cantitatea de proteină numită PD-L1 în celulele canceroase. Testarea PD-L1 poate verifica dacă pacientul poate beneficia de imunoterapie. 

Ce este cancerul de sân triplu negativ?

În general, celule canceroase mamare au receptori care răspund la terapia hormonală cu estrogen și progesteron. Tot în aceste celule canceroase, mai găsim și HER2, receptorul 2 al factorului de creștere epidermal uman. În unele tipuri de cancer de sân, această proteină este produsă în exces. În cazul tumorilor HER2 pozitive, există un medicament specific care vizează această proteină. 

PD-L 1 pentru cancerul de sân triplu negativ

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă în jur de 10-20 % dintre cancerele de sân. Este un tip de cancer agresiv, cu o rata de creștere rapidă și un ric de metastază ridicat. Este mai frecvent în pacienții cu mutații genetice ereditare, iar denumirea acestuia vine de la lipsa celor trei receptori. 

Ce este testarea PD-L 1 pentru cancerul de sân triplu negativ? 

Testarea PD-L 1 în cancerul de sân triplu negativ constă în examinarea microscopică a țesutului tumoral, pentru a testa nivelul de proteină PD-L 1 din celulele canceroase. Tumorile care exprimă cantități mari de PD-L1 pot răspunde bine la imunoterapie. 

Programmed Death-Ligand 1 (PD-L1) este o proteină care poate fi găsită pe suprafața multor celule din organism. Unele celulele tumorale au cantități mari de PD-L1 care ajută celulele tumorale să evite sistemul natural de apărare al organismului. Testul PD-L1 măsoară cantitatea de proteina PD- L1 prezentă pe celulele tumorale, ceea ce poate ajută la ghidarea tratamentului anumitor tipuri de cancer.

Când se recomandă testul PD-L 1 pentru cancerul de sân triplu negativ?

Recomandările de testare PD-L1 depind de malignitatea și stadiul cancerului în cauză. În cazul cancerului de sân triplu negativ, testarea PD-L 1 se recomandă pentru a prezice răspunsul la inhibitori specifici ai punctelor de control imun.

Ce este imunoterapia? 

Imunoterapia este un tip de tratament pentru cancer care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.

Imunoterapia cu anticorpi Programmed Death-Ligand 1 (PD-L1)1 (PD-L1) a fost aprobată pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer datorită răspunsurilor durabile impresionante. 

Inhibarea punctului de control al sistemului imunitar, în special cu medicamentele care vizează calea PD-1/PD-L1, este cea mai utilizată strategie de imunoterapie în tratamentul cancerului. 

Lasă un răspuns