Biologia moleculară se ocupă cu studiul compoziției, structurii și interacțiunilor moleculelor celulare, cum ar fi acizii nucleici și proteinele, care realizează procesele biologice esențiale pentru funcțiile și întreținerea celulei.

Care este rolul biologiei moleculare

Biologia moleculara își propune să înțeleagă organismele vii prin examinarea structurii și funcțiilor componentelor moleculare care le construiesc.

Domeniul biologiei moleculare se concentrează în special pe acizii nucleici și proteine – macromolecule care sunt esențiale pentru procesele vieții – și modul în care aceste molecule interacționează și se comportă în interiorul celulelor.

biologia moleculara

Unde se aplică biologia moleculară 

Metodele de biologie moleculară pot fi aplicata atat in investigarea întrebărilor științifice de bază, cat și în aplicarea unei game largi de probleme care afectează condiția umană generală. Prevenirea și tratamentul bolilor, generarea de noi produse proteice și manipularea plantelor și animalelor pentru trăsăturile fenotipice dorite sunt toate aplicații care sunt abordate în mod obișnuit prin aplicarea metodelor de biologie moleculară. 

Care sunt tehnicile de laborator folosite în biologia moleculară

Biologia moleculară este probabil cea mai renumită pentru suita sa distinctivă de metode de laborator. Metodele folosite pe scară largă:

  • Clonarea moleculară
  • Polimeraza
  • Reacție în lanț
  • Electroforeză cu gel

Diagnosticul molecular este una dintre cele mai avansate tehnici de testare care este utilizată pe scară largă în medicină astăzi. Metoda de amplificare PCR pentru a crea reacții PCR, ajută la identificarea și cuantificarea factorilor cauzali ai bolii. În prezent, această metodă este aplicată pe scară largă în diagnosticarea bolilor precum HIV, HBV. 

Testele de biologie moleculară folosesc două tehnici principale, care sunt sinteza PCR și PCR în timp real. 

Tehnica de sinteză PCR: Ajută la identificarea rapidă a bacteriilor pe baza reacției PCR. În fiecare reacție de sinteză PCR, vor fi aproximativ 20-35 de runde, după fiecare rundă, ADN-ul va fi amplificat exponențial.

Tehnica PCR în timp real: această tehnică este aproape similară cu PCR, dar aici există un dispozitiv suplimentar de înregistrare a semnalului atunci când este eliberată reacția de sinteză PCR.