Boala hepatică alcoolică

Boala hepatică alcoolică

Boala hepatică alcoolică este o afecțiune hepatică progresivă cauzată de consumul excesiv de alcool. Patologia bolii hepatice alcoolice poate fi definită ca multiplele manifestări macroscopice și microscopice ale consumului regulat de alcool la nivelul ficatului.  

Există mai multe etape ale acestei afecțiuni care se pot manifesta independent în diferite grade sau că un continuum lezional.

Steatoza hepatică 

Steatoza hepatică reprezintă acumularea de trigliceride și acizi grași (vacuole lipidice) în citoplasma celulelor hepatice. Aceasta etapa se clasifică în funcție de dimensiunile vacuolelor în microveziculara și macroveziculara.

Studiile arată că parenchimul hepatic normal este format din până la 5% lipide, așadar o depunere hepatică de lipide mai mare de 5% este considerată patologică.  Evoluția steatozei se desfășoară de la nivelul hepatocitelor pericentrolobulare spre zonele mediolobulare și periportale odată cu severitatea afectării hepatice. Din punct de vedere macroscopic, ficatul steatozic este de dimensiuni crescute, galben, de consistență moale (“ficat gras”). 

Hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică (steatohepatita) se manifestă prin balonizarea hepatocitara cu acumularea intracelulară de corpi Mallory – Denk (depozite eozinofilice citoplasmatice de filamente intermediare) cu evoluție și extensie similară steatozei (inițial pericentrobulară, ulterior mediolobulară și periportală) și necroza consecutivă hepatocitara. 

Adiacent ariilor de necroză se observa un infiltrat inflamator bogat în polimorfonucleare neutrofile cu rare limfocite și macrofage.

Fibroza 

Fibroza în boala hepatică alcoolică este inițial pericentrolobulară cu scleroza venei centrolobulare ulterior perisinusoidală și perihepatocitară individuală, cu formarea unor septuri fibroase porto-portale și transformarea nodulară a parenchimului hepatic.

 În cazul leziunilor ușoare sau în afectarea precoce a ficatului, modificările în arhitectură hepatocitara nu sunt vizibile în colorația de rutină și necesită colorații speciale pentru evaluarea stadiului fibrotic (colorație tricrom Masson).

Ciroza hepatică

Ciroza hepatică (micronodulară sau macronodulară)

Evoluția pacienților cu boala hepatică alcoolică este variabilă. Abstinența de la alcool este principalul remediu cu supraviețuire la 5 ani de zile de aproape 90%. Boala hepatică alcoolică în stadiu terminal duce la insuficiență hepatică, varice eso-gastrice cu hemoragie gastrointestinală consecutivă, sindrom hepatorenal și carcinom hepatocelular (în 10% din cazuri). 

Autor

Dr Alexandru Procop

Lasă un răspuns