cancer de san

Cancerul de sân

Cancerul de sân este cancerul cel mai frecvent întâlnit la femei și cel mai frecvent cancer în general. La nivel mondial, luna octombrie este dedicată conștientizării cancerului de sân. 

Ce este cancerul de sân?

Acest tip de cancer apare atunci când celulele din sân cresc și se divid într-un mod necontrolat, creând o masă de țesut numită tumoră. Cancerul de sân poate afecta unul sau ambii sâni. 

Unde începe cancerul de sân?

Cancerele de sân pot începe din diferite părți ale sânului. Sânul are trei părți principale: lobuli, canale și țesut conjunctiv. Lobulii sunt glandele care produc lapte. Conductele sunt tuburi care transportă laptele la mamelon. Grăsimea și țesutul conjunctiv înconjoară canalele și lobulii și ajută la menținerea lor în poziție. 

Majoritatea cancerelor de sân încep în canale sau lobuli. Există diferite tipuri de cancer de sân. Tipul de cancer de sân depinde de celulele din sân care se transformă în cancer.

Simptomele cancerului de sân

Simptomele cancerului de sân pot varia pentru fiecare persoană. Posibilele semne ale cancerului de sân includ:

  • Un nodul sau o îngroșare în sau în apropierea sânului sau la subraț care persistă pe parcursul ciclului menstrual.
  • Îngroșarea sau umflarea unei părți a sânului.
  • Iritație a pielii sânilor.
  • Înroșire sau descuamare a pielii în zona mameloanelor sau a sânului.
  • Retracția mamelonului. 
  • Secreții mamelonare. 
  • Orice modificare a mărimii sau formei sânului.
  • Durere în orice zonă a sânului.  

Diagnosticul cancerului de sân 

Există mai multe metode de diagnostic a cancerului de sân precum metode imagistice cum ar fi mamografia sau RMN-ul, sau prin biopisiere. 

Biopsierea constă în prelevarea de țesut sau lichid din sân pentru a fi examinat microscopic de către un specialist în anatomie patologică. 

Statistici despre cancerul de sân la nivel mondial:

În 2020, peste 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân în întreaga lume și 685.000 au murit. La fiecare 14 secunde, undeva în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân.

Este cancerul cel mai frecvent diagnosticat în rândul femeilor din 140 din 184 de țări din întreaga lume.

La nivel global, cancerul de sân reprezintă acum unul din patru din toate cancerele la femei. Din 2008, incidența cancerului de sân la nivel mondial a crescut cu peste 20%. Mortalitatea a crescut cu 14%.

Lasă un răspuns