Examenul histopatologic presupune analiza țesuturilor, integrând atât caracteristicile macroscopice cât și microscopice ale acestora, pentru a identifica semnele și caracteristicile bolii. În medicina clinică, anatomia patologică se referă la examinarea unei biopsii sau a unei probe chirurgicale de către un anatomopatolog, pentru a ajunge la un diagnostic precis.
Ce este un medic anatomopatolog?
Ori de cate ori este prelevat țesut din corpul uman, pentru a fi examinat, un specialist în anatomie patologică este responsabil pentru examinarea probei și stabilirea unui diagnostic.
Potrivit Colegiului Regal al Anatomopatologilor, specialiștii în anatomie patologică sunt responsabili cu diagnosticarea și studierea bolilor în țesuturi și organe, inclusiv cancerul și bolile inflamatorii. Diagnosticul se obține prin examinarea mostrelor de țesut, determinând cu mare precizie alterarea patologică care afectează țesutul și care explică ce cauzează simptomele pacientului.
Ce reprezintă examenul histopatologic?
Examinarea histopatologică poate furniza informații pentru a confirma sau exclude prezența anumitor boli, pentru a monitoriza progresul unei boli sau pentru a furniza un diagnostic final.
Examinarea histopatologică poate fi folosită pentru:
- Obținerea unui diagnostic precoce;
- Determinarea cauzei bolii;
- Monitorizarea prognosticului bolii;
- Alegerea celui mai eficient tratament;
Examenul histopatologic – etapele principale
- examinare macroscopică;
- histoprocesare;
- examinare microscopică;
- elaborare/ redactare rezultat histopatologic final sau parțial;
Examinarea macroscopică
Examinarea macroscopică se referă la inspecția vizuală a tumorii, cu ochiul liber. Sunt înregistrate toate structurile anatomice prezente, precum și dimensiunea, culoarea și consistența specimenului de țesut.
Fixare în formol și includere la parafină
Fixarea în formol și înglobarea cu parafină reprezintă metoda standard de conservare a probelor de țesut pentru patologia diagnostică. Fixarea asigura conservarea chimică a țesutului pentru investigații ulterioare și analize moleculare după fixare.
După fixare, specimenele sunt în mod obișnuit încorporate în parafină pentru pregătirea secțiunilor, iar secțiunile de țesut ulterioare sunt colorate histologic, permițând examinarea lor microscopică.
Colorare standard hematoxilină-eozină
Colorarea cu hematoxilină (nuclei) și eozină (citoplasmă) este colorația standard efectuată pentru examinarea de rutină a țesuturilor la microscop. Hematoxilina se leagă de ADN și ARN din nucleul celulelor, iar eozina se leagă de proteinele citoplasmatice.
Examinare macroscopică
Secțiunile de țesut după fixare și încorporare sunt tăiate în felii subțiri de la doi până la cinci microni cu un microtom înainte de colorare și transferate pe o lamă de sticlă pentru examinare microscopica.
Rezultat
Raportul de patologie este o componentă critică a procesului de diagnostic. Rezultatul poate veni la câteva zile sau dacă se necesită o analiză mai complicată poate dura până la 10 zile sau chiar mai mult.
Raportul anatomopatologic conține și gradul histologic care arată tipul de tumoră. Gradul poate fi descris numeric folosind sistemul Scarff-Bloom-Richardson (1-3) sau că bine diferențiat, moderat diferențiat sau slab diferențiat.