Pathoteam

Ce se întâmplă cu specimenele de biopsie și citologie după ce sunt prelevate?


După prelevare, probele sunt procesate și examinate la microscop într-un laborator de anatomie patologică. 

Ce este o biopsie?

O biopsie este o mostră de țesut prelevată din organism pentru a-l examina mai atent. În general, biopsia se recomanda atunci când un test inițial sugerează că o zonă de țesut din corp nu este normală sau în urma unei intervenții chirurgicale. 

Odată trimisă la un laborator pentru analiză, proba poate fi tratată chimic sau congelată și tăiată în secțiuni foarte subțiri. Secțiunile sunt plasate pe lame de sticlă, colorate pentru a spori contrastul și studiate la microscop.

Rezultatul anatomopatologic ajută medicul curant să determine tipul de boală, pentru a determina și planul terapeutic. În cazul unui diagnostic malign, raportul anatomopatologic vă menționa următoarele:

  • tipul de cancer
  • gradul cancerului care este determinat în funcție de modul în care arată celulele canceroase la microscop.

Cancerele de grad scăzut (gradul 1) sunt în general cele mai puțin agresive, iar cancerele de grad înalt (gradul 4) sunt în general cele mai agresive. Aceste informații pot ajuta la ghidarea opțiunilor de tratament. 

Cum sunt procesate biopsiile?

Specimenul de biopsie este pus într-un recipient pentru a o conserva, etichetat cu datele de identificare ale pacientului și locul exact de unde a fost preluat și trimis la laboratorul de patologie. 

Specialistul în anatomie patologică examinează specimenul macroscopic, care  include dimensiunea probei de țesut, culoarea, consistența și alte caracteristici. Examenul macroscopic este important, deoarece medicul anatomopatolog poate vedea caracteristici care sugerează cancer. De asemenea, îl ajută să decidă care părți ale unei biopsii mari sunt cele mai relevante pentru examinarea microscopica

Cum sunt procesate biopsiile percutante 

În cazul biopsiilor cu ac, întregul specimen este examinat la microscop. Țesutul este pus în recipiente mici numite casete. Casetele în țesutul în siguranță în timp ce este procesat. După procesare, care poate dura câteva ore, proba de țesut este pusă într-o matriță cu parafină fierbinte. Ceara se răcește pentru a forma un bloc solid care protejează țesutul.

Blocul de ceară cu țesutul încorporat este tăiat în felii foarte subțiri folosind microtomul, iar feliile subțiri ale specimenului sunt plasate pe lame de sticlă și scufundate într-o serie de pete sau coloranți pentru a schimba culoarea țesutului. 

Coloarea face celulele mai ușor de văzut la microscop. Pentru majoritatea probelor de biopsie, această prelucrare de rutină este tot ceea ce este necesar. De obicei a doua zi după efectuarea biopsiei țesutul este examinat la microscop. 

Lasă un răspuns