citoligia exfoliativa

Citologia exfoliativă

Citologia exfoliativă reprezintă examinarea microscopică a celulelor prelevate după eliminarea spontană de pe suprafețele corpului sau obținute prin periaj sau răzuire. Citologia exfoliativă prin răzuire sau periaj poate analiza probe ginecologice, gastrointestinale, dermatologice sau ale membranei mucoase. 

Ce este citologia exfoliativă?

Citologia exfoliativă reprezintă examinarea microscopică a celulelor excretate sau descuamate de pe suprafața epitelială de obicei membrana mucoasă, și a celulelor care au fost colectate prin răzuirea suprafeței țesutului sau colectate din fluide corporale precum spută, salivă. 

Pathoteam

Citologia exfoliativă poate fi utilizată atât ca metodă de diagnostic cât și ca test de screening. Rolul examenului citologic este de analiza și identifica aspectul morfologic celular, pentru a observa caracteristici sau anomalii ale acestora. 

În afara de studiul în detaliu al celulelor, în cazul afecțiunilor pleuro-pulmonare, peritoneale și pericardice, citologia poate oferi și informații despre stările inflamatorii ale membranelor seroase, infestarile parazitare și infecția cu bacterii, ciuperci sau viruși.

Metode de prelevare 

Metodele de prelevare în citologia exfoliativă depind în funcție de zona de unde se prelevează și de tipul de afecțiune. Acestea sunt exfolierea spontană sau manuală. Odată prelevate, celule sunt dispuse pe lame de sticlă numite frotiuri, pentru a fi examinate în detaliu.

În exfolierea spontană celulele sunt prelevate după ce au fost eliminate spontan de către corp. În exfolierea manuală, celule sunt răzuite de pe colul uterin sau colectate prin periaj bronșic din alte zone corporale. 

Exfoliere spontană include: lichid peritoneal, lichid pleural, lichid pericardic, urina, etc. Exfolierea manuală include: prelevarea de celule de la nivelul colului sau periaj (bronșic, gastric, biliar, oral, etc).

Citologia exfoliativă – avantaje și dezavantaje 

Avantajele citologiei exfoliative: 

  • Citologia exfoliativă este o procedură nedureroasă, neinvazivă, rapidă și simplă pentru screening-ul cancerului de col uterin.
  • Potrivită pentru pacienții cu boală sistemică au contraindicații pentru biopsie.
  • Reduce riscul de complicații asociate cu biopsia.

Dezavantajele citologiei exfoliative: 

  • Se poate efectua doar în cazul țesuturilor epiteliale sau țesuturilor care exfoliază.
  • Oferă mai puține informații în comparație cu o lamă histologică.
  • Nu este un înlocuitor pentru o biopsie.
  • Gradul tumorii nu poate fi evaluat.

Laboratorul de anatomie patologică și biologie moleculară Pathoteam Diagnostic beneficiază de o echipă de medici rutinați în citologia exfoliativă. 

Lasă un răspuns