microscope, lab, research-316556.jpg

Citologia

Citologia câștiga teren din ce în mai mult datorită rapidității, preciziei și a costului mic, comparativ cu alte metode în stabilirea unui diagnostic. Testele citologice folosesc cantități mici de țesut sau lichid corporal pentru a examina anumite tipuri de celule.

Primul test dezvoltat în domeniul citopatologiei a fost testul Papanicolau. Este considerat pe scară largă a fi cel mai de succes test de screening din istoria medicală și rămâne o parte vitală a citopatologiei moderne.

Citologia de diagnostic

Citologia de diagnostic implică examinarea probelor de diagnostic colectate folosind tehnici non-invazive și minim invazive pentru a confirma sau exclude o boală, atunci când o persoană prezintă simptome.

Exista, de asemenea, și citologia de screening, care are ca scop detectarea modificărilor precoce ale celulelor. Persoanele sunt testate în mod regulat pentru a detecta prezența unei boli pentru a reduce riscul posibil de a dezvolta o leziune malignă la o dată ulterioară.

Probele de celule pot fi colectate în timpul testelor de diagnostic de rutină, cum ar fi bronhoscopia și cistoscopia. Testele specifice, cum ar fi testul Papanicolau, pot fi utilizate pentru a colecta celule din anumite locuri pentru diagnostic.

Analiza probelor de celule este adesea un proces rapid, dar necesită pregătire de specialitate pentru a identifica corect celulele care prezintă un potențial pericol pentru un pacient, cum ar fi celulele precanceroase, canceroase sau infectate.

Pregătirea materialului depinde de starea în care este primit și de locul din care au fost colectate celulele.

Citologia-examinare

Examinarea citologică poate fi folosită în mai multe feluri:

  • Poate fi o modalitate de obține un diagnostic definitiv, astfel încât pacientul să poată beneficia de metode terapeutice specifice.
  • Poate fi o modalitate de screening, cum este în cazul cancerului cervical.
  • Se poate folosi în cazul în care există deja un diagnostic inițial, pentru a monitoriza o boală sau pentru a obține mai multe informații.
  • Pentru determinarea diferiților factori de prognostic în diagnosticul neoplaziilor.

În prezent citopatologia este bine standardizată având două ramuri majore: biopsie exfoliativă și aspirativă. Celulele care trebuie examinate pot fi prelevate prin următoarele metode:

  • Exfolierea suprafeței țesutului, cum este în cazul testului Papanicolau;
  • Colectarea fluidelor corporale, cum ar fi urina sau sputa, aspiratii bronsice, si lavaje bronhoalveolaree;
  • Aspirație cu ac fin;

Citologia este folosită cel mai frecvent pentru a diagnostica sau a depista cancerul.

Alte utilizări pentru testele citologice includ:

  • Pentru a diagnostica bolile infecțioase.
  • Pentru a diagnostica afecțiunile inflamatorii.
  • Pentru a examina leziunile tiroidiene.

Lasă un răspuns