Citologia este folosită pentru a evalua celulele individuale sau grupurile de celule pentru a diagnostica anumite boli, inclusiv unele forme de cancer.

Este, de asemenea, folosită pentru a detecta anomalii fetale, pentru frotiul Papanicolau, pentru a diagnostica organismele infecțioase și în alte zone de screening și diagnostic.

Testele citologice sunt concepute pentru a permite testarea folosind un eșantion mic, cu mai puțină durere decât trebuie să îndepărtați un volum mai mare de țesut.

Cum folosim citologia 

Ca instrument de screening

Screeningul citologic are că scop detectarea modificărilor precoce ale celulelor la indivizii fără simptome. Indivizii sunt testați în mod obișnuit pentru prezența unei boli pentru a reduce riscul posibil de a dezvolta o leziune malignă la o dată ulterioară.

Citologia de diagnostic este folosită pentru a diagnostica o afecțiune atunci când o persoană prezintă simptome. Probele citologice pot fi obținute prin tehnici neinvazive sau minim invazive. Aceste tehnici pot fi clasificate în metode exfoliative sau de aspirație. 

Citologia exfoliativă este o colecție de celule care s-au scurs spontan într-o cavitate corporală sau de pe suprafața țesutului. Citologia prin aspirație presupune îndepărtarea celulelor dintr-o leziune sau o masă folosind un ac fin și o seringă.

Ca urmare a diferitelor boli

Sputa, lavajul bronhoalveolar și periajul bronșic sunt probe frecvente care sunt utilizate ca urmărire pentru pacienții cu carcinom pulmonar. Probele suplimentare comune care pot fi utilizate includ: lichid pleural, lichid peritoneal, lichid cefalorahidian si din orice leziuni noi profunde palpabile sau nepalpabile care apar în timpul perioadei de urmărire.

Pentru determinarea diferiților factori de prognostic în diagnosticul neoplaziilor

Acest lucru se realizează de obicei ca parte a stadializării sau utilizării probelor citologice pentru a efectua studii auxiliare, cum ar fi analiza Her-2Neu pe aspirate de masă mamară.

Cum se obțin probele citologice

Probele citologice pot fi obținute prin tehnici neinvazive sau minim invazive. Aceste tehnici pot fi clasificate în metode exfoliative sau de aspirație. 

Citologia exfoliativă este o colecție de celule care s-au scurs spontan într-o cavitate corporală sau de pe suprafața țesutului. Citologia prin aspirație presupune îndepărtarea celulelor dintr-o leziune sau o masă folosind un ac fin și o seringă.

Care sunt ramurile citologiei 

Citologie exfoliativă

Probele reprezintă celule care se exfoliază de pe suprafețele seroase sau mucoase superficiale sau profunde.

  • Probele ginecologice precum frotiurile de Papanicolaou. 
  • Citologia respiratorie/exfoliativă, care include spălare bronșică, spută, lavaj bronhoalveolar și citologie periaj bronșic. 
  • Citologie urinară precum citologia de urină, spălarea vezicii urinare și citologie de periaj. 
  • Citologia fluidelor corporale.
  • Tractul gastrointestinal.
  • Citologie de scurgere/secreție. 
  • Citologia răzuirii. 

Citologie de aspirație

Aspirarea materialului celular folosind un ac fin pentru a face un diagnostic. Această tehnică a fost utilizată pentru orice leziune a corpului care include două zone majore:

Leziuni palpabile și leziuni nepalpabile