cancer colorectal

Diagnosticul histopatologic al carcinomului colorectal

Carcinomul colorectal este o tumoră malignă a intestinului gros, care poate afecta colonul sau rectul. În stadii incipiente, cancerul colorectal nu provoacă simptome. Mai mult, multe tipuri de cancer de colon se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, deseori decurgând din polipii de colon precancerosi care cresc treptat și se pot transforma în cancer. 

Tipuri de cancer carcinom colorectal 

Majoritatea persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer de colon au un tip numit adenocarcinom. Există și alte tipuri de tumori mai rare. 

Adenocarcinom – Acesta este un cancer al celulelor care căptușesc suprafața interioară a colonului.

Tumori carcinoide – încep în celulele producătoare de hormoni din intestine.

Tumori stromale gastrointestinale pot fi un tip de sarcom de țesut moale care poate fi găsit oriunde în tractul gastrointestinal, dar este rar în colon. 

Limfomul este un cancer al sistemului imunitar. Mai frecvent începe în ganglionii limfatici, dar poate începe în colon.

Ce este adenocarcinomul? 

Adenocarcinoamele reprezintă 90 până la 95% din toate tumorile de intestin gros, având, de obicei originea în mucoasa intestinală. Polipii adenomatoși arată că niște struguri pe suprafața peretelui interior al intestinului. Cu cât sunt mai mari dimensiunile lor și cu cât este mai mare gradul de displazie, cu atât polipii sunt mai probabil să evolueze spre cancer.

Majoritatea polipilor și a cancerelor apar pe partea stângă a colonului. În colonul stâng sau descendent, unde canalul este îngust, cancerul crește de obicei în jurul peretelui colonului și îl înconjoară. Pe partea dreaptă a colonului, lângă cec, cancerele cresc de obicei în spațiul din interiorul colonului. 

Cancerul rectal se poate răspândi la organele adiacente din regiunea pelvină, cum ar fi ovarele sau prostata. Metastazele osoase pot apărea în pelvis sau în alte oase.

Diagnosticul histopatologic al adenocarcinomului

Adenocarcinomul se caracterizează prin formare de structuri glandulare. În adenocarcinomul bine diferențiat,  >95% din tumoră formează glande. Adenocarcinomul moderat diferențiat prezintă 50-95% formare glandulară. Adenocarcinomul slab diferențiat este în mare parte solid, cu formare de glande <50%. 

Aspectul cheie al examinării microscopice este de a căuta dovezi ale invaziei, lucru care poate fi dificil atunci când biopsia este superficială sau orientată incorect. Carcinomul invaziv invadează de obicei din mucoasă în submucoasă și uneori este observat în imediata apropiere a vaselor de sânge submucoase. 

O altă caracteristică importantă a invaziei este prezența desmoplaziei sau a reacției desmoplastice, un tip de proliferare fibroasă care înconjoară celulele tumorale secundar creșterii tumorale invazive. 

Subtipuri histopatologice

Organizația Mondială a Sănătății enumeră o serie de variante histologice ale carcinoamelor colorectale, cum ar fi mucinoase, celule cu inel `in pecete, medulare, micropapilare, serate, de tip comedo-cribriform, adenoscuamoase, sarcomatoide și nediferențiate. 

Adenocarcinomul mucinos

Adenocarcinomul mucinos prezintă de obicei structuri glandulare mari cu lacuri de mucină extracelulară. Poate fi observat un număr variabil de celule tumorale individuale, inclusiv celule cu inel `in pecete`. Multe adenocarcinoame mucinoase apar la pacienții cu cancer colorectal ereditar nonpolipozic și reprezintă astfel tumori instabile microsatelitar (MSI-H). 

Adenocarcinomul cu celule in „inel cu pecete„

Adenocarcinomul cu celule in „inel cu pecete„reprezinta <1% din toate carcinoamele colorectale, și este definit prin prezența a >50% din celulele tumorale care prezintă caracteristici ale celulei in „inel cu pecete„, caracterizate printr-o vacuolă de mucină intracitoplasmatică proeminentă care împinge nucleul la periferie. 

Carcinomul medular

Carcinomul medular este extrem de rar și este caracterizată prin plaje de celule neoplazice epitelioide cu nuclei veziculosi mari, nucleoli proeminenți și citoplasmă abundentă. Carcinomul medular este un subtip histologic distinct, care este puternic asociat cu MSI-H. 

Stadializarea patologică

Determinarea profunzimii invaziei tumorale (T) și a extinderii metastazelor ganglionare (N) se face cu ajutorul examenului histopatologic, astfel:

  • T1 – tumora invadează submucoasa;
  • T2 – tumora invadează muscularis propria;
  • T3 – tumora invadează prin muscularis propria în țesuturile pericolorectale; 
  • T4a – tumora perforeaza suprafața peritoneului visceral;
  • T4b – tumora invadează direct sau este aderentă la alte organe sau structuri.

Autor

Dr Anca Evsei, medic primar anatomie-patologica

Lasă un răspuns