Examenul citopatologic pleuro-pulmonar sau citopatologia pulmonară

Examenul citopatologic pleuro-pulmonar


Examenul citopatologic pleuro-pulmonar sau citopatologia pulmonară se ocupă cu analiza celulelor obținute din țesuturi sau fluide pleuro-pulmonare pentru a diagnostica și clasifica tumorile pulmonare benigne și maligne, dar și pentru identificarea infecțiilor și a bolilor pulmonare interstițiale. 

Ce este citopatologia?

Citopatologia reprezintă pregătirea și analizarea materialului celular pentru a identifica sau exclude anomalii morfologice și citologice. 

Medicul anatomopatolog analizează la microscop celulele din proba de țesut care au fost obținute prin citologia exfoliativă, abrazivă și intervențională. Citopatologia este utilizată în patologii din sfera ginecologică, urinară, mamară, tiroidiană, a ganglionilor limfatici, pulmonară, oftalmologică sau ORL.

Laborator de anatomie patologica

Ce este examenul citopatologic pleuro-pulmonar?

Examenul citopatologic pleuro-pulmonar joacă un rol important în evaluarea și diagnosticarea inițială a pacienților cu cancer pulmonar, având o sensibilitate de peste 80% și o specificitate de peste 90%, atât pentru leziunile neoplazice, cât și pentru cele non-neoplazice.

Citopatologia pulmonară implică evaluarea tractului respirator inferior, folosind probe de țesut sau celule prelevate prin exfoliere sau prin puncție aspirativă cu ac fin.

Când se recomandă examenul citopatologic pleuro-pulmonar?

Examinarea citopatologică pleuro-pulmonară se recomandă ca metodă inițială de investigație, în cazul pacienților simptomatici, sau la cei care prezintă anumite anomalii pleuro-pulmonare. De asemenea, citopatologia pulmonară are indicații în cazul suspiciunii de boală neoplazică, dar și în cazul unei game variate de afecțiuni benigne, cum ar fi tuberculoza și rejetul de transplant pulmonar.

Examenul citologic al sputei și secrețiilor bronșice este o procedură importantă în diagnosticul carcinomului bronhogen. De asemenea, examenul citologic poate fi folosit și în carcinomul metastatic al plămânilor dar și in carcinomul cu celule alveolare.

Tipuri de examene citopatologice pleuro pulmonare 

În prezent există diferite metode de prelevare pentru a obține specimenele pentru evaluarea citologică cu scopul diagnosticării unor afecțiuni pleuro-pulmonare. Acestea includ:

  • citologie exfoliativă (sputa, toracenteză), 
  • citologia abrazivă (lavaj bronșioalveolar, periaj bronșic), 
  • citologia de aspirație cu ac fin (ghidată cu ultrasunete endobronșică, transesofagiană, ghidată de CT percutanat/transtoracic). 

Lasă un răspuns