Laborator de anatomie patologica


Microscopul electronic în anatomia patologică

Microscopul electronic este utilizat pentru a investiga structura detaliată a țesuturilor, celulelor, organitelor și complexelor macromoleculare. 

Țesuturile sunt clasificate în patru tipuri de bază: epiteliu, țesut conjunctiv (include cartilaj, os și sânge), mușchi și țesut nervos. Organele sunt asamblate din cele patru tipuri de bază de țesuturi și au celule cu funcții specializate.

Ce este microscopul electronic?

Microscoapele electronice folosesc un fascicul focalizat de electroni pentru a obține o imagine a specimenului și informații cu privire la structura și compoziția acestuia.

Când se folosește microscopul electronic?

Cu microscoapele optice putem vizualiza structuri precum celule, paraziți și unele bacterii. Microscopul electronic are o putere de rezoluție mai mare decât rezoluție a microscopului optic, ca urmarea este folosit în cazul structurilor țesuturilor foarte mici, cum ar fi, membrane, complexe macromoleculare sau viruși. 

Microscoapele electronice folosesc particule subatomice numite electroni pentru a mări obiectele. Un microscop optic poate mări lucrurile până la 2000x, iar un microscop electronic poate mări între 1 și 50 de milioane de ori, în funcție de tipul de microscop. 

Tipuri de microscoape electronice 

Există două tipuri principale de microscop electronic 

  • de transmisie
  • de scanare 

Microscopul electronic cu transmisie este folosit pentru a vizualiza specimene subțiri prin care electronii pot trece generând o imagine de proiecție. Mai este folosite și pentru a vizualiza interiorul celulelor, structura moleculelor de proteine, organizarea moleculelor în viruși și filamente citoscheletice și aranjarea moleculelor de proteine în membranele celulare. 

Microscoapele electronice de transmisie

Microscoapele electronice cu transmisie sunt mai bune pentru investigarea structurilor intracelulare, în timp ce microscoapele electronice cu scanare sunt alese pentru structurile de suprafață.

Electronii din tunul de electroni trec printr-o lentilă de condensare înainte de a întâlni specimenul, aproape de lentila obiectivului. Secțiunile de țesut trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ zeci de nanometri, pentru a obține imagini clare și pentru a permite electronilor să traverseze întreaga grosime a țesutului.

Microscoapele electronice de scanare

Microscopia electronică cu scanare este utilizată pentru a vizualiza suprafețele probei. Acest lucru este posibil deoarece electronii nu traversează proba, ci interacționează cu suprafața probei. 

Electronii din tunul de electroni sunt focalizați într-un punct fin pe suprafața specimenului prin intermediul sistemului de lentile

Probele care trebuie observate cu microscoapele electronice cu scanare nu sunt secțiuni, ci porțiuni de țesut. 

Lasă un răspuns