pneumonie

Pneumonia interstițială

Pneumonia interstițială face parte dintr-un grup eterogen de boli pulmonare parenchimatoase difuze, având caracteristici clinice, radiologice și patologice specifice. În funcție de cauza, pneumoniile interstițiale pot fi împărțite în idiopatice și non idiopatice.

În 2013, în urma unui sistem de clasificare revizuit, pneumonia interstițială a fost împărțită în opt tipuri de pneumonii interstițiale definite patologic. Ulterior, acestea au fost regrupate în 3 categorii:

✅Fibroză cronică

✅Cauzată de fumat

✅Prezentare acută

Criteriile microscopice în diagnosticul acestor entități includ modelul și distribuția microanatomică a inflamației, proliferarea fibroblastelor, depunerea de colagen și remodelarea arhitecturală.

Ce este pneumonia interstițială?

Bolile pulmonare interstițiale sunt un grup de mai multe tulburări care pot provoca țestut cicatricial în plămâni.

Fibroza pulmonară idiopatică este cea mai importantă și comună formă de boală pulmonară interstițială cronică. Patologia acesteia este considerată a fi pneumonie interstițială obișnuită.

Pneumonia interstițială obișnuită este entitate morfologică definită printr-o combinație de fibroză interstițială neregulată cu zone alternante ale plămânilor normale, eterogenitatea temporală a fibrozei caracterizată prin focare fibroblastice împrăștiate pe fundalul colagenului acelular dens și modificarea arhitecturală datorată cicatricilor cronice sau modificării fagurelor.

Caracteristică histopatologică cheie a pneumoniei interstițiale obișnuite este aspect cu mărire scăzută a fibrozei dense petetice, care provoacă remodelarea arhitecturii pulmonare. Zonele cu fibroză cicatrice sunt imediat adiacente parenchimului cu aspect normal.

Lasă un răspuns